Pages

  • Twitter
  • Facebook
  • Google+
  • RSS Feed

post #34 : Muhvee Review : Hantu Kak Limah Pulang Ke Rumah

9 comments:
 
Good Morning Peeps! 
*jam menunjukkan pukul 3.30 pagi.baru balik midnite.segar bugar*

Ini review kedua aku selepas cerita "Percy Jackson & The Lightning Thief", (lame giler tak buat review!) so maaplah kalau ade aspek-aspek movie review yang aku tak sentuh dalam entry nih.


TITLE : Hantu Kak Limah Pulang Ke Rumah
PENGARAH : Mamat Khalid


First of all, aku nak ucap tahniah la kat Mamat Khalid. Beliau nih salah seorang pengarah Malaysia yang memang tak pernah kering idea. Ade jerh cerita-cerita menarik beliau yang berjaya digarap menjadi santapan di pawagam. Aku memula kenal Mamat Khalid nih pon time die jadik judge AF2 dulu. Aku ingat lagi die kutuk 'bandangan' Adam buat lap hingus. Haha. Original lah Mamat Khalid! Respek!

OK. Enuff pasal Mamat Khalid, more to Hantu Kak Limah Balik Rumah. Reaksi aku lepas tengok cerita nih? One word. KECEWA! Kecewa dengan jalan cerita, kecewa dengan skrip, kecewa dengan penyuntingan filem nih. Aku bukan orang seni, tapi aku tahu camne nak nilai seni sket2. Don't take my word seriously coz aku bukan pelakon ke, pengarah drama ke, apatah lagi penerbit filem. Tapi I know how to differentiate fine art and a not-so-fine piece of work.

Aku respek Mamat Khalid, seriously aku cukup suka karya-karya die yang lepas. But this recent one however, I've gotta say I expected more from him.

Sinopsisnya cerita nih, Usin (Awie) baru je balik dari Singapore bekerja. Balik-balik Kampung Pisang jumpalah dengan si Abi (Johan Raja Lawak), Pak Abu (Opie Zami), Usop (tak kenal sape pelakon die) dan ramai lagi lah orang Kampung Pisang tuh. Tapi Usin balik berniat. Niatnye die nak pinang Che Nin (Ummi Nazeera). Tapi belum sempat Usin settle hidup die kat kampung, muncullah pulak Hantu Kak Limah nih, dok mengacau larh satu kampung. Maka dipanggilnya larh segala macam bomoh nak halau Hantu Kak Limah nih. Tak menjadi jugak. Last-last berpakat lah orang kampung nak pergi bakar rumah Kak Limah nih. Tapi dalam masa yang sama, Usin ngan Che Nin nih dok sibuklah bercinta bagai. Tapi ade plak orang ketiga, Ayu, yang syok kat Usin jugak. Tang mane die syok aku pon tak dapat bayang larh. So tak bolehlah nak story panjang, kang terspoiler marah plak Mamat Khalid tuh kang.Haha.

Overall, cerita nih sangat-sangatlah kecewa bagi aku. Awal-awal cerita memang lawak! Aku gelak sampai tergoyang-goyang, terlompat-lompat atas kerusi. Naseb baeklah orang belakang aku tak hempuk kepala aku tetiba! Lawak Mamat Khalid memang menjadik. Tapi sampailah satu babak tuh, lawak die dah makin tak faham. Jalan cerita dah berserabut and pelakon kerap ulang lawak ngan dialog yang sama. Sampai adelah suara-suara sumbang jerit "HAPEKEBENDE LARH DIALOG!" (bukan aku yerh!). Kadang-kadang ade dialog yang merapu meraban, langsung lari daripada perbualan asal. Aku pun tetibe pening tengok progress cerita nih. 

Tang pelakon plak, Awie, Ummi Nazeera ngan Opie Zami jerh yang aku rasa best! Yang lain lebih kurang jerh. Aku ingat ade Johan Raja Lawak, bolehlah happening sikit, tapi sayang aku harap terlalu tinggi! Haha. Kalau tak sebab Ummi Nazeera takdenye aku sanggup tengok babak bercintan-cintun die dengan Awie tuh, betul tak Ummi sayang? 



And the ending, yarabbi!!!!!! The worst ending to a movie ever! Sumpah aku rasa cam nak koyakkan skrin panggung je bile tengok ending. Aku rase ending nih Mamat Khalid tak fikir panjang, taw-taw da cukup 1 jam setengah terus buat ending kelam-kabut cam nih. Maka bertambah lagila kekecewaan aku terhadap cerita terbaru Mamat Khalid nih. Barney pun paham perasaan aku camne time tengok ending tuh, kan Barney kan?



So. my verdict? Hambek! 


Not the best from Mamat Khalid. Hope he can do better! 



ps : sori Mamat Khalid. Bukan nak kondem, tapi sekadar nak mengamalkan hak asasi manusia. =) .Freedom of speech.
pss : cakap pasal Ummi, Tiz Zaqyah ape citerh ea?




9 comments:

Muhammad Hilmi said...

owh....ahahahaha....tggu download aje lah nnti...wawawawaw. by the way, gambar tizz yang last tuh mmg hot abes!

! 18++ Only said...

Jom pakat gelak kat hantukaklimah.blogspot.com komen dan menang DVD hantu kak limah balik rumah sekarang!

ayeDo Roslan said...

haha.
thanx mi.

SAISamal said...

hahaaa... tron jom!

Muhammad Tarmizi bin Kamaruddin said...

Zami Ismail lah, bukan Opie Zami...

ayeDo Roslan said...

ooopsss.silaplah la tarmizi.haha.

Anonymous said...

pala buto ko ending x best...?? tukar la mana blog ko ke GayDology...

ayeDo Roslan said...

alahai kesian ko.
movie dah habes kat panggung baru sebok nak bace review aku.haha.loser btol.

btw, ni opinion aku. ni malaysia, negara demokrasi, rakyat bebas bersuara.so sukati aku la aku nak tulis ape. kalo ko nak puja sangat kak limah, bagila rating 5 bintang kat blog ko ye tak? jangan nk dok sebok mencarut kat blog orang.buat bertambah je dosa ko yg da byk tuh.

ps: nak maki pon berani la sket, nih pakai anon. takde batang betol la ko nh. LOL!

Shasha Belle said...

hantu kak limah mmg x best. ura2 je lbh. hmm.. ape punye taste ntah. ade yg x logik, merepek tu mmg ye lah kan. hmm knp jd mcm ni ye mamat khalid? ceh mcm la mamat khalid bace. hakhakhak

 
© 2012. Design by Main-Blogger - Blogger Template and Blogging Stuff