Pages

  • Twitter
  • Facebook
  • Google+
  • RSS Feed

#BolaTalk : Bedah Taktikal - Johor Darul Ta'zim 2 - 0 Kitchee SC (AFC Cup Match Day 4)

1 comment:
 

Assalamualaikum wbt,

Safiq Rahim sekali lagi membuktikan kemampuan beliau selaku Jeneral di tengah padang, kali ini di pentas AFC Cup. Peluang & kepercayaan Bojan Hodak memberikan free role kepada Safiq dibalasnya dengan setimpal. Satu assist cantik membelah backline kepada Lucho, dan satu gol, tidak kisahlah jika dari titik penalti sekalipun, berjaya membuktikan beliau mampu untuk seek & destroy jika diberikan kebebasan untuk berlegar.


Kejayaan Taktikal Bojan
JDT yang bermain pada malam semalam bukanlah JDT yang sama bermain di Mongkok Stadium bulan Mac lepas. Bojan melakukan perubahan formasi dari 4-5-1 di Mongkok, kepada 4-3-3 di Larkin. Perubahan paling ketara yang dilakukan Bojan adalah menggantikan kelajuan maksima di bahagian sayap dengan menggantikan Nazrin Nawi dengan Chanturu. Nazrin gemar untuk cut-in kedalam kotak & adakalanya take-on beliau tidak berjaya. Chanturu lebih direct.

Disamping itu, Bojan mengembalikan Shakir Shaari & Hariss Harun di bahagian midfield bagi memberi support padu kepada Safiq Rahim. Justeru, memberikan lebih banyak freedom kepada Safiq untuk conquer bola di bahagian tengah.

Safiq juga mempunyai passing option yang lebih terbuka iaitu sama ada long ball ke sayap & membiarkan Kunanlan atau Chanturu mengkucar-kacirkan fullback Kitchee. Ataupun, mencari through ball terbaik kepada Lucho atau Hariss Harun yang gemar melakukan run from deep ke dalam kotak penalti.

Berbeza ketika menentang Kitchee di Mongkok Stadium bulan lepas, Safiq terpaksa melakukan kerja-kerja defensif, disebabkan ketidak-keberkesanan Amer Saidin yang ditugaskan sebagai Ball Winning Midfielder & Jasazrin yang sehingga kini, masih mengelirukan aku tentang posisi sebenar beliau. Tapi jelasnya, beliau bukanlah seorang Box-to-Box Midfielder yang setanding Hariss Harun.
Malahan, gol pertama JDT adalah hasil daripada freedom yang diperolehi Safiq akibat daripada tactical shift ini, melakukan defense splitting pass & disokong oleh kebijaksanaan Lucho untuk timing run yang baik & juga finishing yang sangat kompleks di bucu yang susah.

Gol kedua pula lain cerita. Kunanlan tampak sangat agresif, beliau lebih banyak melakukan take-ons ke arah fullback Kitchee, in this case, kapten Kitchee sendiri, Lo Kwan Yee. Ini berbeza dengan Kuna yang kita tahu iaitu berlari ke arah byline dengan kelajuan maksima & melakukan cross ke dalam kotak penalti. Akibat daripada constant take-ons ini, beliau dijatuhkan oleh Comi & penalti dihadiakan.


Pressing Game Padu
Sejak dari tiupan wisel mula, JDT mengamalkan heavy pressing ke atas pemain Kitchee ketika mereka di dalam kawasan JDT. Pada aku pemain yang paling rajin melakukan pressing adalah Shakir Shaari. Tugas beliau malam semalam adalah mudah, jangan biarkan Lam Ka Wai terlalu bermesra dengan bola. Akibatnya, Lam Ka Wai tidak dapat melakukan hantaran-hantaran bijak & akhirnya Kitchee terpaksa distribute bola ke arah sayap bagi melakukan crossing nasib ke dalam kotak penalti JDT.

Heavy pressing ini juga telah menyebabkan banyak long ball yang dilakukan Kitchee dari dalam kawasan mereka ke dalam kotak penalti JDT, dengan harapan agar Belencoso dapat mencipta magik. Namun kehadiran Marcos & Junior yang masing-masing mempunyai aerial prowess telah membantutkan kelebihan ketinggian Belencoso.

Akibat dari Heavy Pressing ini juga, banyak deep crossing yang dilakukan oleh fullback-fullback Kitchee. Hasilnya jugak tidak memberansangkan.

Namun begitu, drawback dari Heavy Pressing ini ialah, ia memakan tenaga dengan lebih cepat. Akibatnya, JDT mula hilang fokus pada minit-minit akhir. 2 Shot On Goal (SOG) dilakukan oleh Paramo pada minit ke 72'. Izham Tarmizi terpaksa bekerja keras bagi 10 - 20 minit terakhir. Ini menunjukkan fitness & mentality pemain Malaysia umumnya masih belum mencapai tahap yang boleh digembirakan.

Kemasukkan Fadlhi Shas pada minit ke 87' jelas menunjukkan JDT lebih rela duduk di dalam kandang sendiri, dengan tactical shift 5-4-1, sehingga wisel penamat.


MOTM : Safiq Rahim. UNSUNG HERO : Shakir Shaari.
6 Shots On Goal (3 On Target, 3 Off Target), 1 Goal, 1 Assist jelas membuktikan konfiden yang dimiliki Safiq Rahim pada ketika ini. Keinteligenian Safiq untuk membuka game & run from deep yang efektif membuatkan beliau sebagai aset penting bagi JDT untuk mengekalkan rentak. Tanpa Safiq, JDT tiada siapa yang boleh diharapkan untuk Play-a-making, mengambil freekick cantek, membuat sambutan gol ala Cristiano Ronaldo & paling penting, memberi motivasi kepada kucing-kucing seluruh Malaysia. Aku juga masih keliru dengan passing range Jasazrin.

Shakir Shaari bertindak efektif melimitkan segala peluang di bahagian tengah Kitchee. Tak cukup dengan Lam Ka Wai, beliau juga telah memporak-perandakan rentak Ngan Lok Fung, menyebabkan tiada hasil dari midfield yang mampu dicipta oleh Kitchee. Jika beliau meneruskan prestasi seperti ini, makanya Gary Steven Robbat elok balik sahaja semula ke Dortmund.


Dimana Silapnya Kitchee?
Tidak merantai Safiq Rahim. Safiq adalah fulkrum kepada semua serangan JDT. Jika ada player Kitchee yang merantai beliau dari awal game, melakukan sedikit provokasi ataupun menganjing beliau tentang iklan Power Cat beliau yang mantap, nescaya Safiq tidak akan begitu mudah mencipta hantaran & membuka ruang.

Tiada double team ke atas winger JDT yang laju. Jelasnya Kitchee tidak mampu untuk bersaing secara one-on-one di bahagian sayap. Seharusnya, arahan patut diberikan kepada trio midfield Kitchee untuk turun ke bawah & membantu fullback.

Terlalu banyak long ball ke dalam kotak penalti JDT. Aerial prowess yang dimiliki Junior & Marcos berjaya meminimakan segala long ball kedalam kotak JDT.

Pengenalan Christian Kwesi yang terlalu lewat. Kwesi terlalu laju & skillful buat Aidil Zafuan yang baru sahaja kembali menyertai perlawanan pertamanya untuk JDT pada musim ini. Apakah lagi bagus kalau bawak masuk budak ni masa mula 2nd half?1 comment:

Amiza Masseren said...

Hasil kerja late night shift sampai 3-4am..thumbs up! And no more sleeping late.

 
© 2012. Design by Main-Blogger - Blogger Template and Blogging Stuff